Slöseriet inom byggbranschen
I dag är resursslöseriet i byggbranschen otroligt stort. Slöseriet uppkommer av icke samordnade och koordinerade aktiviteter. De olika aktörer som är involverade i byggprojekt är det ofta ur ett enskilt perspektiv, tekniskt eller tidsmässigt. Mycket tid läggs idag på att optimera delar av projektet men alldeles för liten kraft läggs på att se vad som är viktigt för projektet som helhet. Orsakerna till att det är på det viset är många. Invanda mönster och system, upphandlingssätt och branschkultur är några. Detta leder till att byggprojekt i allt för stor utsträckning inte klarar att hålla de ekonomiska ramar och tidplaner som ofta finns. Det medför också ofta att allt för många fel och kvalitetsbrister byggs in i samband med projekt som medför onödiga kostnader under produktionsskedet och i förvaltningsskedet.
En del av problemet ligger i att många aktörer under lång tid har tränats i att bara se till ”sin del”. Det finns sällan ekonomiskt incitament till att lyfta blicken och ta större hänsyn till andras del eller projektets bästa. Man kan påstå att förståelsen för hela byggprojektet är låg hos de inblandade aktörerna.
Det slöseri som beskrivs kan vara svårt att se om man saknar värdefull insyn och förståelse i de olika delarna inom byggprojekt.
Förbättringspotential
Förbättringspotentialen i byggbranschen är enormt stor.
Förbättringar uppnås om samverkan, kommunikation, helhetsfokus och förståelse ökar och förbättras.
Pne Konsults syfte
Pne Konsult ska med vår kompetens och vårt engagemang motverka slöseriet i byggbranschen och därigenom bidra till att byggen blir billigare, har högre kvalitet, följer uppsatta tidplaner och kostnadsramar.
Det sker genom att:
Ha en hög förståelse för helheten så att lämpliga prioriteringar kan göras
Bidra till effektiv och tydlig planering och samordning
Bidra till att förbättra och effektivisera arbetsprocesser
Bidra till att avsevärt öka samarbetet och samverkan i projektgrupper som leder till smidigare, effektivare och mer lönsamma byggprojekt
Fokusera på att förbättra samverkan mellan olika aktörer
Bidra till att öka arbetsglädje och ansvarstagande hos deltagare i projekt
Partnering
Partnering är ett begrepp som används allt mer i byggbranschen. I begreppet finns parametrar som är bra och ibland nödvändiga för att uppnå förbättringar.
Det finns dock vissa risker med begreppet. För det första finns det ingen heltäckande definition på vad partnering innebär vilket gör att det finns otroligt många tolkningar av vad partnering betyder. Det finns en risk att man genom att bara använda begreppet tror att man på allvar påverkar resultaten i projekten.
Partnering innehåller dock många viktiga ingredienser som, om de används på rätt sätt, är nödvändiga för att utveckla byggbranschen.